Vrouw in bad hydrateren met een glas wijn - Parfumkundig

Parfum tips: zo draag je parfum

Coco Chanel zei ooit: “A women should wear perfume wherever she wants to be kissed”. Vaak zijn dit de plekken die op je lichaam het warmst worden zoals je hals, je polsen, tussen je borsten en tussen je benen. Parfumeurs noemen dit ook wel de pulse points. De warmte versterkt de aromatische geur van parfum. Naast de locatie voor de parfum, zijn er nog genoeg andere tips die helpen om de parfum langer te laten ruiken en de geur te versterken. Je leest ze hier!

 

1.    Parfum langer laten ruiken

Er zijn een aantal trucjes om de duur van parfum te verlengen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat geur sneller vervaagd wanneer de huid droog is. Breng daarom parfum aan na het douchen. De huid is dan nog licht vochtig en laat het de geur goed intrekken. Heb je een droge huid? Dan kun je een parfumvrije crème of lotion gebruiken om je huid voor te bereiden op de parfum. Schrijf deze tip op, vertel het voort, maak er een liedje van… Hoe dan ook, onthoud deze tip! Het helpt je om meer waarde voor je geld te krijgen.

Naast bodylotion kan een pot vaseline je ook helpen om te zorgen dat parfum langer blijft zitten. Vaseline zorgt namelijk voor een laagje over de huid waardoor vocht minder snel uit de huid kan verdwijnen. Hierdoor wordt vaseline vaak gebruikt tegen een droge huid of eczeem. Voordeel van vaseline is dat het erg stabiel is en bijna nooit een allergische reactie veroorzaakt. Dit maakt het geschikt voor elk huidtype. Om de werking van je parfum te verlengen, breng je vaseline aan op de huid en spray je daarbovenop je luchtje. De parfumdruppels blijven aan de vaseline kleven in plaats van dat ze in je poriën trekken.

 

2.    Laat parfum drogen

Wanneer je mijn gouden tip hebt opgevolgd en na het douchen je parfum hebt aangebracht, wil je waarschijnlijk direct je kleding aantrekken. Wacht hier nog even mee tot de parfum goed in de huid is getrokken. Wanneer de parfum nog op de huid ligt, en dus nat is, zal je kleding een deel van de parfum absorberen. Dit geeft niet alleen kans op vlekken, maar verpest ook de levensduur van de geur.

Parfum zorgt niet per definitie direct voor vlekken. Je moet je echter wel bewust zijn dat niet elk stofje de chemische ingrediënten van parfum aankan. Mocht je wel het luchtje op je kleding willen sprayen, doe dat dan nooit rechtstreeks. Spray het daarentegen in de lucht en loop dan door de wolk heen. Dit creëert een subtiele lucht over een groter oppervlakte en vermindert de kans op vlekken.

“A women should wear perfume wherever she wants to be kissed”

3.     Wrijf nooit met je parfum

Waarschijnlijk heb je deze tip al eens gehoord: deppen, niet vegen. Dit geldt niet alleen voor vlekken in je kleding, wijnvlekken in het tapijt, maar ook zeker voor parfum. En hiervoor zijn twee redenen. Allereerst vervaag je door de wrijving de topnoten. Dit is de geur die je in de eerste vijftien minuten ruikt na het aanbrengen. De geur op je huid wordt met wrijven versnelt wat ervoor zorgt dat je de hartnoten sneller gaat ruiken. Je loopt dus sneller door de fases van je parfum heen. Dit betekent dat je geur sneller verdwenen is en dat is jammer.

Ten tweede meng je met het wrijven de natuurlijke oliën van je huid samen met de parfum, waardoor de geur van de parfum verandert. Hiermee blijft de gebalanceerde creatie van de parfumeur niet meer intact en gaat het kapot. Dit is de reden waarom je vaak hoort dat je de parfum kapotslaat door het wrijven.

Waarom is het dan toch zo verleidelijk om de parfum op je polsen te wrijven? Door het wrijven van je parfum na het sprayen, maak je de geur sneller warm en verspreid je het over je huid. Hierdoor ruik je het in de eerste paar tellen beter. Het is alleen beter om de geur langzaam warm te laten worden door de huid en in zijn eigen tempo te laten verdampen. Hiermee behoudt je de gebalanceerde geur van de parfum en ook de duur.

 

4.    Bewaar je geurtje op een koele plek

Geloof het ook niet: parfum heeft een houdbaarheidsdatum. Gelukkig gaan ze wel iets langer mee dan alle etenswaren in je keuken en kan je de houdbaarheid verlengen. Je verlengt de houdbaarheid door de parfum op een koele en donkere plek neer te zetten. Vermijd de zon. Heb je een kastje waar je de parfum in kunt bewaren? Perfect!

 

5.    Spray nooit op je horloge en andere sieraden

Helaas heb ik deze tip zelf moeten ontdekken. Ik had namelijk de gewoonte ontwikkeld om als laatste onderdeel van mijn ochtendroutine parfum te sprayen. Twee spuitjes bij de hals en één spuitje bij de pols en dan wrijven over de andere pols. Afgezien van dat ik in mijn ochtendroutine bovenstaande tips dus mooi in praktijk heb kunnen brengen, maakte ik nog een fout. Een fout waar ik destijds onbekend mee was. Een fout waarvan ik wilde dat dit mij werd verteld. Daarom vertel ik het jou nu.

De fout die ik onderging was dat ik mijn parfum bovenop mijn horloge spoot. Wellicht doe jij dit helemaal niet en is het geen probleem voor jou, maar er is vast iemand anders die dit ook doet. Hetzelfde probleem wat zich voor kan doen bij je kleding, kan namelijk ook voordoen bij je horloge en sieraden. Parfum kan permanente vlekken achterlaten op stoffen, metalen en parels. Ik heb nu bij mijn zilveren Daniel Wellington horloge een donkere waas zitten op de plek waar ik mijn parfum altijd spray. Doe dit dus niet. Breng eerst je parfum aan en laat dat eert opdrogen voor je jouw sieraden en horloge omdoet.

 

6.    Wissel je geurtjes af

Je hebt wel eens mensen die een gigantische wolk parfum met zich meedragen als ze langs je lopen. Om te voorkomen dat jij die persoon bent, raad ik je aan om je luchtjes af te wisselen. Door de variatie aan geur, raak je minder aan de geur gewend en zul je je eigen geur langer blijven ruiken. Parfum is bedoeld als subtiel geur-accent en dat het vraagt om meer. Wanneer je twijfelt of je parfum nog voor anderen te ruiken is, dan kun je altijd je collega’s of je gezin vragen of zij de parfum nog ruiken. Als dit niet zo is, dan heb je groen licht om opnieuw parfum op te doen.

 

7.    Parfum in het haar

In haar blijven geurmoleculen goed hangen. Daarom is voor mannen in het borsthaar een goede plek om parfum te spuiten. Vrouwen kunnen juist in hun nek bij de haarwortel parfum sprayen. Elke keer wanneer je dan met je handen door je haar heen gaat, komt deze geur los. Zoals Frédéric Malle zegt: “Hair keeps fragrance for a long time as it is slightly oily, is permanently heated up by your skull (the warmest part of the body), and is always in motion”.

Let alleen wel op welke andere geurende producten je gebruikt. Parfum in combinatie met je ruikende shampoo kan de geur van je parfum doen vertroebelen. Ook heeft parfum een uitdrogende werking door de alcohol die erin zit. Spray daarom niet te veel en niet direct op je haar.

 

8.    Warme en koude dagen

Net zoals dat parfum op warmere huid beter werkt, gaat het ook bij hogere temperaturen langer mee en is de geur sterker. Een zware parfum kan op warme dagen te heftig ruiken. Je kan dan beter wat minder van op doen of een lichtere parfum kiezen en de intensere geur voor de winter bewaren. Op koude dagen is de geur minder sterk en sneller verdwenen.

Wellicht ook interessant…

Rituals parfum: Oriental Essences collectie

Rituals parfum: Oriental Essences collectie

Parfum ontdekkingsreis Rituals Parfum: Oriental Essences collectie Parfum ontdekkingsreis Rituals Parfum: Oriental Essences collectie Al een tijdje was ik van plan om naar de Rituals te gaan, want wonderbaarlijk verkopen ze daar niet alleen heerlijk ruikende...

Top 10 populairste damesgeuren

Top 10 populairste damesgeuren

Parfum tips Top 10 populairse damesgeuren Ik word altijd vrolijk van een lekker geurtje. Of ik het zelf nou ben, of een willekeurig persoon die langsloopt... Van een lekkere parfum krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Laatst fietste ik achter iemand met de geur One...

Het verschil tussen eau de toilette en eau de parfum

Het verschil tussen eau de toilette en eau de parfum

Parfum betekenis Het verschil tussen eau de toilette en eau de parfum “Wat is het verschil tussen eau de toilette en eau de parfum?” is een veelvoorkomende vraag. In de parfumwinkels zie je de namen wel staan, maar afgezien van het prijsverschil zou je de verschillen...

Ellen Louters met parfumflesje op Parfumkundig

Hi

Ik ben Ellen

Communicatiekundige met een passie voor parfum. Zo zou ik mij nu omschrijven. In het dagelijks leven werk ik als online marketeer en in het weekend verdiep ik mij in de wondere wereld van parfum.

Nieuwsbrief

Ontvang kennis, tips en de laatste parfum trends