parfumflesjes in stellingkast

Parfum betekenis

Het verschil tussen eau de toilette en eau de parfum

“Wat is het verschil tussen eau de toilette en eau de parfum?” is een veelvoorkomende vraag. In de parfumwinkels zie je de namen wel staan, maar afgezien van het prijsverschil zou je de verschillen niet kunnen opnoemen. Geen nood! Hulp is onderweg. In dit artikel lees je de verschillen tussen extract of parfum, eau de parfum, eau de toilette, eau de cologne en aftershave.

Verschil in geuren

Lekker ruiken willen we allemaal. Het laat ons fris en zelfverzekerd voelen. Je eerste dag bij je nieuwe baan of die eerste blinddate zijn uiterst geschikte gelegenheden om dat speciale geurtje uit de kast te halen. Het dragen van parfum kan dan net een extra boost geven. Wanneer je parfum op is of je huidige parfum niet meer voldoet aan je wensen, is het tijd om een nieuw luchtje aan te schaffen. Maar hoe kies je nou een goed geurtje? Afgezien van dat geur subjectief is, zit er zeker wel verschil in hoe parfum gemaakt wordt en zul je hier dus op moeten letten bij het uitkiezen van je nieuwe parfum.

Bij het kopen van een parfumflesje kun je vaak kiezen tussen eau de toilette, eau de parfum en eau de cologne. Het verschil tussen deze soorten zit in het concentraat percentage van de parfum. In onderstaande tabel zie je hoeveel concentraat percentage elk parfumsoort heeft.

Percentage concentratie parfum

Extract of parfum 20 tot 40%
Eau de parfum 10 tot 20%
Eau de toilette 5 tot 10%
Eau de cologne 2 tot 3%

De concentraat heeft invloed op hoe lang de geur houdt, maar ook op zijn ‘rijkheid’. Hoe hoger de concentratie, hoe duurder de formule. Ga je alleen niet blindstaren op deze getallen, want sommige merken beperken zich niet alleen tot een hogere of lagere concentratie, maar ook op andere ingrediënten waardoor het karakter van de parfum anders wordt. Zo is de eau de toilette van Chanel N°5 de lichtere versie die zich meer laat leiden door een frissere basis met sandelhout en citrusnoten. De eau de parfum Chanel N°5 heeft een hele andere geurencombinatie waarbij vanille en de bloemige noten de boventoon hebben.

Extract of parfum

Extract of parfum bevat met 20 tot 40% de hoogste concentratie en is daarmee de krachtigste en duurste parfum. Door de hoge concentratie blijft de geur met gemak 24 uur hangen. Het grote voordeel van deze pure parfum is dat het erg spaarzaam is. Je hoeft slechts een klein beetje te sprayen en je bent voor de rest van de dag klaar. De kosten van extract of parfum zorgen er echter wel voor dat het niet verkrijgbaar is in de meeste parfumeriewinkels.

 

Eau de parfum

Een parfumsoort dat wel in de meeste winkels verkrijgbaar is, is eau de parfum. Deze vorm is dan ook het meest voorkomende geursoort. Met de concentratie van 10 tot 20% aromatische ingrediënten is deze net wat minder sterk dan de extract, maar ook deze vorm blijft vaak lang hadden. Wel raad ik aan om de geur een dag te testen voordat je het aanschaft, want het verschilt toch per merk hoe lang een eau de parfum blijft hangen.

 

Eau de toilette

Vaak is een eau de toilette een verfrissende geuren, zoals we ook zagen bij de Chanel N°5. Deze geursoort bevat 5 tot 10% geurbestanddelen. Het lagere percentage zorgt ervoor dat de geur minder blijft hangen en je dus vaker moet parfum moet spuiten om de geur te blijven ruiken. De prijs is ook lager en daardoor gunstiger als je niet zo vaak parfum gebruikt.

 

Eau de cologne

Bovenstaande vormen zijn redelijk op de voorgrond en aanwezig. Wil je liever een geur dat meer op de achtergrond blijft? Probeer dan eens een eau de cologne. Met slechts 2 tot 3% geurstoffen is de eau de cologne allesbehalve overheersend. Vaak betreft het een frisse en lichte geur en zorgt het ervoor dat je fris de deur uitgaat. Na een lange werkdag moet je alleen niet verwachten dat de geur dan nog steeds blijft hangen. Daarvoor is de concentratie te laag van de parfum.

 

Aftershave

De lichtste vorm van parfum is de aftershave. Zoals de naam doet vermoeden, gebruik je dit na het scheren. Aftershave biedt niet alleen een lekkere geur, maar gaat ook een geïrriteerde huid tegen. Door deze verzorgende werking is aftershave voor veel mannen onderdeel van de huidverzorging.

Wellicht ook interessant…

Rituals parfum: Oriental Essences collectie

Rituals parfum: Oriental Essences collectie

Parfum ontdekkingsreis Rituals Parfum: Oriental Essences collectie Parfum ontdekkingsreis Rituals Parfum: Oriental Essences collectie Al een tijdje was ik van plan om naar de Rituals te gaan, want wonderbaarlijk verkopen ze daar niet alleen heerlijk ruikende...

Top 10 populairste damesgeuren

Top 10 populairste damesgeuren

Parfum tips Top 10 populairse damesgeuren Ik word altijd vrolijk van een lekker geurtje. Of ik het zelf nou ben, of een willekeurig persoon die langsloopt... Van een lekkere parfum krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Laatst fietste ik achter iemand met de geur One...

Parfum tips: zo draag je parfum

Parfum tips: zo draag je parfum

Parfum tips: zo draag je parfumCoco Chanel zei ooit: “A women should wear perfume wherever she wants to be kissed”. Vaak zijn dit de plekken die op je lichaam het warmst worden zoals je hals, je polsen, tussen je borsten en tussen je benen. Parfumeurs noemen dit ook...

Ellen Louters met parfumflesje op Parfumkundig

Hi

Ik ben Ellen

Communicatiekundige met een passie voor parfum. Zo zou ik mij nu omschrijven. In het dagelijks leven werk ik als online marketeer en in het weekend verdiep ik mij in de wondere wereld van parfum.

Nieuwsbrief

Ontvang kennis, tips en de laatste parfum trends

Niewsbrief

Ontvang kennis, tips en de laatste parfum trends