Man en vrouw ruiken - Parfumkundig

Fun facts

Emotionele waarde van geur

Geur is in beginsel betekenisloos. Laat een newborn baby verschillende geuren ruiken en hier zal geen lichamelijke reactie op komen. Naarmate de baby echter meer in aanraking komt met geuren, zal hij zijn voorkeuren ontwikkelingen. Dit heeft te maken met de odor associative learning theory van Trygg Engen1.

Context van geur

De context waarin jij in aanraking komt met een geur bepaalt de emotionele waarde en betekenis. Zo heeft een baby direct na de bevalling nog geen voorkeur voor een parfum of de lichaamsgeur van zijn moeder. Dit verandert snel wanneer de baby meer bij zijn moeder is en zal haar geur steeds beter herkennen en emotionele waarde aan hechten.

Als we naar ons eigen leven kijken, dan zien we dit ook. De aftershave van je ex blijft je aan hem herinneren en de geur van een sigaar wellicht aan je opa. Voor mij doet een bepaalde fabrieksgeur mij denken aan de barre fietstochten naar de middelbare school. Wanneer de wind vanuit het noorden kwam, rook het op een bepaald fietsstukje altijd naar wafels. Hierdoor moet ik altijd aan die fietstochten denken wanneer ik de geur van wafels ruik.

“Je probeert niet bewust om geuren op te roepen, de herinnering kwam automatisch bij het ruiken van een bepaalde geur”.

Culturele connotaties

Doordat we al vroeg veel geuren voor het eerst ervaren, lijken onze voorkeuren uit onze kindertijd te stammen. Jij zult dezelfde voorkeur voor de geur van planten, kruiden en fruit hebben als jouw partner en je buurman, maar er bestaan wel degelijk interculturele verschillen. Geuren kunnen namelijk verschillende associaties oproepen in diverse culturen. Zo beschouwt het westen de geur van kaas als een delicatesse, maar ruikt Azië deze geur het liefst helemaal niet. Toch kan een Aziaat met een Hollandse vriend of vriendin de geur van kaas leren waarderen.

Fysieke reacties van geuren

De geuren die fysieke reacties uitlokken zoals de parfum van je ex, zorgen voor veranderingen in je hartritme, de bloeddruk, de hersengolven, de lichaamstemperatuur en de spierspanning. Deze ervaringen overstijgen de culturele connotaties. Dat komt omdat deze herinneringen veel levendiger en intenser zijn. Hierdoor is het mogelijk om een geur die vanuit culturele afkomst als negatief wordt omschreven toch worden omgezet als iets positiefs.

Het magische gevoel wanneer een geur een herinnering uitlokt, heeft volgens de Amerikaanse geurenpsycholoog Avery Gilbert te maken met het verrassingseffect. “Je probeert niet bewust om geuren op te roepen, de herinnering kwam automatisch bij het ruiken van een bepaalde geur”. 

Voor alle gebroken harten is er ook goed nieuws: de herinneringen nemen af met de tijd en worden vertroebeld door latere ervaringen. Ons olfactorische geheugen, die geur en geheugen verbindt, werkt immers net zoals andere zintuigen. Het vervaagt naarmate de tijd vordert.

 

Voetnoten:

  1. Trygg Engen (1991), Odor sensation and memory

Wellicht ook interessant…

Rituals parfum: Oriental Essences collectie

Rituals parfum: Oriental Essences collectie

Parfum ontdekkingsreis Rituals Parfum: Oriental Essences collectie Parfum ontdekkingsreis Rituals Parfum: Oriental Essences collectie Al een tijdje was ik van plan om naar de Rituals te gaan, want wonderbaarlijk verkopen ze daar niet alleen heerlijk ruikende...

Top 10 populairste damesgeuren

Top 10 populairste damesgeuren

Parfum tips Top 10 populairse damesgeuren Ik word altijd vrolijk van een lekker geurtje. Of ik het zelf nou ben, of een willekeurig persoon die langsloopt... Van een lekkere parfum krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Laatst fietste ik achter iemand met de geur One...

Parfum tips: zo draag je parfum

Parfum tips: zo draag je parfum

Parfum tips: zo draag je parfumCoco Chanel zei ooit: “A women should wear perfume wherever she wants to be kissed”. Vaak zijn dit de plekken die op je lichaam het warmst worden zoals je hals, je polsen, tussen je borsten en tussen je benen. Parfumeurs noemen dit ook...

Ellen Louters met parfumflesje op Parfumkundig

Hi

Ik ben Ellen

Communicatiekundige met een passie voor parfum. Zo zou ik mij nu omschrijven. In het dagelijks leven werk ik als online marketeer en in het weekend verdiep ik mij in de wondere wereld van parfum.

Nieuwsbrief

Ontvang kennis, tips en de laatste parfum trends